Interjúk az otthon lakóival

Szeretnénk még közelebbi betekintést engedni az idősek otthonunkba, hogy még jobban megismerhesse a otthonunk. Tudjuk, hogy nagyon nehéz döntés előtt áll, ezért is próbálunk minél több szempontból segíteni. A most következő beszámolókat kedves lakóinkkal készítettük, reméljük Önök is mosolyogva olvassák soraikat.

boldog idősek

 

Tesléry Jánosné:

"Néhány napja múltam 90 éves. Ez alkalommal Gyöngyös Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala ünnepélyesen adta át a Magyar Köztársaság Kormány Emléklapját, mint „szépkorú állampolgár” részére a Villa Rosa Idősek Otthonának ebédlőjében. Az ünnep után a szobámban megkérdezték, hogy érzem magam, szeretek- e itt lenni. Meglepődtem, mert el sem tudom képzelni, hogy van-e olyan ember, aki nem szereti a „Mátra szoknyájának” alját, Mátrafüredet. A jó levegő, hegyekkel védett klímája, amely a szélsőséges időjárástól védi - nem hiába tette üdülő és idegenforgalmi központtá. A Villa Rosa Idősek Otthona csak ajándék azoknak, akik élvezhetik egészségi állapotuknak megfelelően a gondozók szakszerű ellátását, a napi háromszori bőséges étkezést, minden szobához tartozó zuhanyzós toalettet, telefont és tv-t. Miénk az egész Mátra, az erdei utak turista jelzéseivel, forrásaival. De van egy nemzetközileg híres Baba Múzeumunk is, kisvonatunk, Tele-házunk modern számítógépekkel- ingyenes oktatással, könyvtárral. Játszótér, sportpálya, posta, cukrászda, úszási lehetőség, üzletsorok. Kedves kis templomunk harangja éppolyan hívogató, mint a nagy katedrálisoké és az emberek olyan barátságosak, mintha nem is Gyöngyöshöz tartoznának közigazgatásilag. A Bene Egylet olyan füredi kapocs, amely testvéri szeretettel fogadja a nagyvárosi zajtól csendre, nyugalomra és kulturált szórakozásra vágyókat. Persze van iskolánk, óvodánk, orvosi rendelőnk is.

A Villa Rosa lakóinak azonban nem kell sorba állni a háziorvosi ellátásért, mert házunkban gondoskodnak rólunk- ha kell kórházi, vagy szakrendelési ellátásunkról is. De van Gyöngyösön egy Demens részleg is, amely leépült egészségű, vagy szellemileg nagyobb gondozást kívánó időseknek nyújt otthont. Praktikus az is, hogy aki akar, saját bútort hozhat, akinek nincs, az otthon biztosítja a bútort. Nincs gondunk mosásra, vasalásra és takarításra sem, mert arról is gondoskodnak. A családias légkört biztosítják változatos szórakoztató programokkal számunkra- pl. múzeumlátogatás, állatkert látogatás, közös séta formájában, de olyan mértékben, hogy legyen szabadidő mindenkinek, valamint ünnepekről való megemlékezés( karácsony, anyák napja stb), vendégszereplések, alkalmanként mise. Nincs az a névnap, születésnap, amelyen az itt lakókat ne köszöntené fel a vezetőség és a lakótársak úgy, mintha a családban lennénk. A leírtak alapján természetes, hogy szabad kijárása van azoknak a lakóknak, akik szeretnek házon kívül is szórakozást keresni. Ugye érthető, ha nem kell sokat bizonyítanom, hogy jól érzem magam itt és szeretek itt élni.

Mátrafüred bár közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozik még sem városias, hanem a béke szigete és ennek egyik része a Villa Rosa Idősek Otthona, ahol családias hangulatot teremtenek a szépkorú gondozásra szoruló, munkában megfáradt időseknek. Kényelem, mozgás, szabadság, jó ellátás, étkezés és lakhatás szempontjából elégedettségre ad okot, ki mit szeret. 35 férőhelyes kertes környezet egy kis sziget Mátrafüreden, de súlyos betegek részére Gyöngyösön van egy demencia részleg is, fokozott odafigyeléssel, az egyéni betegségben küzdőknek. A jó gyerekek, szüleiket, nagyszüleiket nem láthatják el jobban. Orvosi ellátás, de még fodrász, és pedikűrös is házhoz jön, ha valaki nem szeret, vagy nem bír kimenni a csendes, békés, nyugodt utcákra, vagy környékre. Persze a látogatóknak azért mindig örülünk, hisz nem szakadhatunk el szeretteinktől. Látogassanak meg minket, ha van szabad hely, szívesen várunk minden pihenésre várót."

Joli néni - 90 éves

 
idősek otthona lakó

 

Oláh Károlyné:

"Tisztelt Érdeklődők!

Öt éve élek a mátrafüredi Villa Rosa Idősek Otthonában több idős társammal együtt. Az itteni életünket örömtelinek érezzük. A gondoskodás rólunk szól, minden értünk történik. Minden nyugodt, békésen zajlik az életünk. A fenntartónk, Horváth Úr nagyon törődik azzal, hogy otthonosan élhetünk. Magamról szeretném elmondani, hogy sok időt fordíthatok a hobbimra, melyhez segítséget kapok, élvezem a mentalhigiénés támogatását.

Közel 100 db kézműves babákat készítettem már, melyek nagy örömet jelentenek. A mátrafüredi Teleházban is kiállítottam, bemutattam, sikeresen zajlott le, közel 3 hónapig volt látható. Dicsérő szavakkal fejezték ki tetszésüket a látogatók, bíztatást is kaptam, felejthetetlen öröm volt ez számomra. Az intézet minden dolgozójának köszönettel tartozom.

Az ünnepeket közösen rendezi Andikánk, gondja van rá, hogy az intézmény lakóinak név –és születésnapját emlékezetessé tegye. A nevesebb ünnepeket nagyszabású rendezvény és ajándékozás követi. Az idei farsangi mulatságra izgatottan készültem. A jelmezeket nagy izgalommal szedtem magamra. Seherezadénak öltöztem kellően kisminkelve, cicomázva. El voltam magamtól ragadtatva, mint egy húszéves (pedig 75 éves vagyok)- az élmény csodálatos volt. Táncoltam az élő zene hangjára, mimikáztam. Úgy láttam elnyerte a tetszését a jelenlevőknek, nekem pedig nagy élmény volt. A farsangi fánk volt a csúcspontja a bulinak. Reménnyel várom a következő közös ünneplést."

Erzsike néni - 75 éves

 
Élet az idősek otthonában

 

Tóth Piroska:

"A Mátrafüredi Villa Rosa Idősek Otthona lakójaként, jó szívvel elmondhatom, hogy sok megpróbáltatás után végre úgy érzem, révbe jutottam. Májusban lesz egy éve, hogy Debrecenből ide költöztem. Férjem halála után egészségem nagyon megromlott és a kezelőorvos javaslatára kezdtem el a Mátrában keresni megoldást, hogy friss levegőn és nyugodt környezetben élhessem hátralevő öreg napjaimat. Ez valóban sikerült is, visszatekintve az eddig itt töltött időre, elmondhatom, hogy jól választottam. Azon felül, hogy egy légúti betegséggel élő beteg számára ez a környezet ideális, maga az otthon és az itt dolgozók maximálisan gondoskodóak és türelemmel foglalkoznak velünk. Rend és fegyelem van, de nem sérti a személyes szabadságunkat.

Ez szükséges is, mert az idős ember sokszor már képtelen jól dönteni és itt segítséget kap a jó döntéshez a saját érdekében. Sajnos én egy öntörvényű ember vagyok, de örülök, hogy alkalmazkodni is megtanított az élet. A megpróbáltatások hitre és kitartásra tanítottak, amire nagy szüksége van az embernek. Itt ahol nyugalom vesz körül ezt úgy élem meg, hogy régi szokásomat nem elhagyva, vasárnaponként amíg tehetem, lejárok Gyöngyösre a templomba. A hétköznapok pedig csoportos foglalkozásokkal, kulturális rendezvényekkel telnek, amit itt az otthonban szerveznek számunkra."

Piroska - 72 éves